Yerba Mate
Herbata mate jest tradycyjnym napojem mieszkańców Ameryki Południowej, bardziej cenionym od kawy. Dawniej był to „cudowny napój”, który Indianom dawał siłę i wytrwałość. Yerba mate zawiera metyloksantynę, podobną do kofeiny, która jednak jest wolniej przyswajalna, dużo mniej szkodliwa i nie powoduje palpitacji nerwowych, dlatego uważana jest za idealny zamiennik kawy. Orzeźwia, pobudza, wspomaga odporność i zdolność koncentracji, polecana jest przy dużych wysiłkach intelektualnych. Mate hamuje apetyt i poprawia przemianę materii, dlatego stanowi dobre uzupełnienie diet odchudzających. Jest również bogatym źródłem witamin A, B1, B2, C oraz minerałów, tj.: fosfor, żelazo potas, magnez, sód.
Sposób parzenia: mate zalewamy wodą o temperaturze 80°C. Raz zaparzone liście można odcedzić i zalać ponownie, nawet do trzech razy. Mate można pić gorącą lub schłodzoną, najlepiej bez cukru, ewentualnie z miodem, mlekiem lub odrobiną rumu. Doskonała na zimno z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.