Lapacho
Lapacho pozyskiwane jest z kory potężnego drzewa rosnącego w lasach Ameryki Południowej. Lapacho pomocne jest w zwalczaniu pasożytów, obniża poziom cukru we krwi, może zapobiec cukrzycy, jest świetnym lekiem ułatwiającym trawienie. Zawiera dużą ilość żelaza i działa krwiotwórczo oraz detoksycznie: oczyszcza krew i narządy wewnętrzne od nadmiaru toksyn. Wzmaga odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Lapacho działa antybiotycznie (zabija zarazki), przy czym nie wykazuje skutków ubocznych. Jest niezbędne w trakcie kuracji antybiotykowych - powstrzymuje zakażenia drożdżkami.
Z Lapacho należy sporządzić wywar: jedną łyżeczkę na szklankę wody zalać zimną wodą i gotować od 5 do 15 minut. Napar można spożywać od 2 do 8 razy dziennie.