Gojnik
Gojnik tzw. "herbata górska" jest znana i stosowana w ziołolecznictwie basenu Morza Śródziemnomorskiego od wieków. Ze względu na jej silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne stosowana jest przy przeziębieniach i grypie. Polecana jest również przy alergii i duszności. Gojnik jest "ziołem pamięci"- polecana przy chorobie Alzheimera, zawrotach głowy i problemach z pamięcią. Ma silne właściwości antyutleniające, wzmacnia i odtruwa organizm, wspomagając pracę nerek.
Przygotowanie naparu:1 łyżeczkę gojnika zaparzyć w szklance przez ok. 10 minut. Profilaktycznie pić szklankę dziennie, dla poprawy smaku można dodać trochę miodu.
• problemy z pamięcią, zawroty głowy, choroba Alzheimera
• silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
• naturalny przeciwutleniacz
• odtruwa organizm, oczyszcza nerki i pęcherz moczowy
• przeznaczony dla sportowców, wzmacnia i regeneruje organizm po intensywnym wysiłku fizycznym
• zawiera: żelazo, cynk, magnez, potas, sód, miedź, taniny