Hibiskus
Piękny kwiat hibiskusa ma nie tylko cudowny kolor i orzeźwiający smak, ale również wiele właściwości leczniczych.
Hibiskus charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C dlatego warto spożywać go w okresie jesienno-zimowym. Hibiskus wspiera układ odpornościowy i wzmacnia cały organizm. Napar z hibiskusa obniża również gorączkę i łagodzi kaszel. Działanie wzmacniające kwiatu hibiskusa powoduje, że warto po niego sięgać w okresie rekonwalescencji.
Hibiskus warto stosować przy kuracjach odchudzających zw względu na wysoką zawartość błonnika, przyśpiesza trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Usuwa również nadmiar wody w organizmie.
Hibiskus można dwukrotnie zaparzać. Drugie zalanie jest dużo mniej cierpkie i kwaśne.
Napar z kwitów hibiskusa posłodzony miodem to idealny napój podczas przeziębienia.
Hibiskus idealnie nadaje się do przygotowywania napojów na upalne dni.
Polecany również osobą z nadciśnieniem.
Przeciwskazania: niezalecany osobom o niskim ciśnieniu oraz kobietom w ciąży.