Genmaicha Japan

30,00 zł
Brutto

Genmaicha to japońska mieszanka listków zielonej herbaty Bancha z preparowanym i prażonym, brązowym ryżem w proporcjach 50:50. Ma lekko słodkawy smak o subtelnej orzechowo-ryżowej nucie. Napar przejrzysty, jasny, o żółtozielonej barwie. Zalecamy kilkukrotne parzenie - najlepiej smakują trzy pierwsze ekstrakcje.

Ta klasyczna, japońska mieszanka jest doskonałym dodatkiem do sushi, lekkich i ostrych potraw.

Każdy początkujący smakosz, powinien choć raz spróbować tej zaskakującej i klasycznej już mieszanki zwanej niekiedy "Popcorn Tea" i poznać legendy z nią związane. 

waga
Ilość
Produkt dostępny

Sposób przygotowania:

1 łyżeczka herbaty (2-3g) na filiżankę

Temperatura wody 65-80 C,

Parzyć 2-3 min.

Herbatę można parzyć do trzech razy.

Wśród herbacianych opowiści dotyczących herbaty Gemaicha można znalezć tę o jej powstaniu. Według niej herbata powstała gdy pewnego dnia słudze shoguna z prowincji Hakone, podczas serwowania herbaty swojemu panu,, wpadły do filiżanki trzy skradzine ziarenka ryżu. Sługa za kradzież został ukarany śmiercią ale władca tak pokochał smak mieszanki, że była mu serwowana od tego dnia już codziennie.

Mniej romantyczna strona historii mówi o tym, że ziarenka ryżu były dosypywane do liści herabty aby obniżyć cenę suszu i przez długi czas była to herbata biedniejszych warstw społecznych.

Obecnie jest uważana za wysokogatunkową, tradycyjną i klasyczną już mieszankę smakową, która jest serwowana w najlepszych lokalach z kuchnią japońską.

Chcąc ocenić jakość kupowanej herbaty warto zwrócić uwagę na ziarenka ryżu - nie powinny być popękane a liście herbaty jasne i bez żadnych patyków.

99 Przedmioty

Zobacz także