Pai Mu Tan
Chińska herbata biała z prowincji Fujian, zbliżona do zielonej, ale dużo delikatniejsza. Ta szlachetna herbata to puszyste, srebrne pączki herbaciane i młode, ciemnozielone pędy niepoddane żadnemu procesowi technologicznemu. Pączki, zrywane jeszcze przed otwarciem, poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Po zaparzeniu otrzymujemy bardzo jasny, klarowny napar o kolorze słomkowym, świeżym aromacie i subtelnym, aksamitnym smaku. Pai Mu Tan ma działanie pobudzające dzięki zwiększonej zawartości teiny. Dwie filiżanki wypite po ciężkostrawnym posiłku zapobiegają uczuciu przejedzenia i poprawiają trawienie.
Sposób przygotowania:
1 łyżeczka herbaty na filiżankę
Temperatura wody 85-90 C,
Parzyć 1-5 min.
Herbatę można parzyć do trzech razy.
(Każde kolejne zaparzenie powinno być wydłużóne o 30s/60s)
Zobacz także